Lesz fapados autópálya is

Először azt hittük, vicc. Aztán kiderült, hogy dehogy, ezzel oldják meg, hogy Kaposvár, Eger és Békéscsaba is kapjon gyorsforgalmi utat, miközben mégse kelljen autópályát építeni. Jön tehát a fapados autópálya, ahol 110-zel lehet majd haladni, míg csak elénk nem kerül egy körforgalom, vagy lámpás kereszteződés. Mert az M-es úton ilyen is lehet majd.

Forrás: http://fuvarlevel.hu/lesz-fapados-autopalya-is/

A magyar közlekedési rendszer évtizedek óta nem változott, most azonban lehet, hogy hamarosan egy új útkategóriával kell megbarátkoznunk. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei szerint ki fogják dolgozni a „gyorsút” nevű kategóriát, ami egy kissé fapados autópálya lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a gyorsforgalmi utak meglévő rendszerét bővítené a „gyorsút” kategóriájának a létrehozásával. Ezt maga a minisztérium jelentette be. A változásnak az a célja, hogy a jelenleginél 25-30 százalékkal lehessen gyorsforgalmi utakat építeni.

A különbség a gyorsforgalmi út, autópálya és a gyorsút között a műszaki tartalomban lenne. Az M jelű gyorsút 2×2 sávos lesz, a sávok között fizikai elválasztással, mint a mostani gyorsforgalmi utak. Viszont nem lesz leállósáv, lehet szintbeli kereszteződése, lehet benne körforgalom és a települések közelében jelzőlámpás irányítás is. A tervek szerint a leállósáv nélküli, kereszteződésekkel is tarkított úton 110-zel lehet majd haladni, ugyanúgy, mint a mai autóutakon.

A bejelentés tevő Tasó László államtitkár szerint 2020-ig 515 kilométer gyorsforgalmi utat fognak megépíteni Magyarországon. Ez mai árakon legalább 1200 milliárd forintba kerül, amiből 465 milliárdot áll az EU költségvetése. Tasó szerint meg fogják vizsgálni, hogy a tervezett utak közül melyiket lehetne az új M kategória szerint megépíteni. Az első ilyen próbák között lehet például az Eger és Kaposvárnak az autópálya-hálózatba bekötését biztosító út, vagy az M44-es gyorsforgalmi út Kecskemét és Békéscsaba között. Kaposvár, Eger és Békéscsaba tehát hosszabb távon sem kap autópályát, gyorsforgalmi bekötésüket az új M-es utak biztosítják majd.