Szigorodó szabálysértési büntetések

Az elmúlt három évben összesen 25 alkalommal változott meg a szabálysértési törvény – legutóbb idén január elsejétől írták át a 2012-ben született jogszabályt. Az egyik legfontosabb változás, hogy akár elzárást is kaphat, aki a „közérdekű üzem megzavarása” szabálysértést elköveti.

Forrás: http://fuvarlevel.hu/szigorodo-szabalysertesi-buntetesek/

Az elmúlt három évben összesen 25 alkalommal változott meg a szabálysértési törvény – legutóbb idén január elsejétől írták át a 2012-ben született jogszabályt. Az egyik legfontosabb változás, hogy akár elzárást is kaphat, aki a „közérdekű üzem megzavarása” szabálysértést elköveti. Hogy ez mit jelent? Például leáll egy híd közepén az autó motorja, s a közlekedők órákon át kerülgetik a lerobbant járművet. Vagy valaki úgy parkol le az út szélén, hogy nem tud elmenni mellette a villamos, s hosszú fennakadást okoz ezzel a város közlekedésében. Korábban az ilyen esetekkel nem tudott mit kezdeni a hatóság, most könnyen a rács mögött találhatja magát a gondatlan elkövető.

Szabálysértésnek azokat a súlyú jogsértéseket nevezzük, melyek nem érik el a bűncselekmények határát. A bűncselekményekért kiszabható büntetéseket a Büntető Törvénykönyv tartalmazza, s a bíróságok mondják ki a végső döntéseket. A szabálysértéseket ezzel szemben a hatóságok kezelik, s a rendőrség többnyire pénzbírsággal honorálja az ilyen kisebb súlyú vétek elkövetését. Ezt a rendszert írja át kicsit a szabálysértésekről szóló törvény folyamatos szigorítása. A szabálysértések büntetése egyre szigorúbb lesz, s egyre több apró vétket lehet már pénzbírság mellett elzárással, azaz néhány nap, vagy néhány hét börtönnel is büntetni.

Egy ilyen példa a kábítószerek használata. A 10 grammnál kisebb mennyiségű kábítószer (a törvény szóhasználatával pszichoaktív anyag) birtoklása a Btk. szerint nem büntetendő, csekély mennyiségnek számít. Mostantól viszont szabálysértésnek minősül, ha valaki akár csak egy morzsányit is birtokol valami ilyen anyagból.

Megkeresés

Egy új eljárással is bővült a szabálysértéseket felgöngyölítők eszköztára, ez a megkeresés. Ennek az a lényege, hogy a közlekedési szabálysértésekben ismeretlennek számító elkövetőket megtalálja a rendőrség. A szabálysértést felderítő hatóság bármely más hatóságtól adatokat kérhet. Ha például egy szabálysértési eljárás a NAV-ra tartozik, akkor egy autó tulajdonosának a kiderítéséért megkeresheti a rendőrséget, az önkormányzatot, de még a köztéri kamerák felvételeit is bekérheti. Ez a hivatalok egymás közti aktatologatásának tűnik, pedig nagyon is érinti a mindennapi életünket. Például összeveszik két sofőr egy parkolóban. Az egyik elveszti a fejét, s belerúg a másik autójába, letöri a tükröt. Ez garázdaság. Elhajt a helyszínről, a rendszámot nem jegyezték fel.

Ilyen esetben eddig nem sokat lehetett tenni. Ez szabálysértés, nem indul mozgásba tőle a nyomozó gépezet. Mostantól viszont van rá jogi lehetőség is. Ki lehet kérni a városi térfigyelő kamerák felvételeit, s a jól látható rendszám alapján azonosítani tudják az elkövetőt.

Vagy egy másik példa: a rendszám alapján a rendőrség azonosítja a szabálysértés elkövetőjét, de ő már nem lakik azon a címen, ahová be van jelentve. A rendőrség viszont adatot kér a NAV-tól, s a beadott adóbevallások alapján kiderül, hogy honnan van fizetése az illetőnek. Máris van miből letiltani a bírság összegét.

Ezekre a megkeresésekre büntetőügyekben eddig is volt lehetőség, mostantól viszont a kisebb súlyú, csak szabálysértésnek minősülő vétkek esetén is élhet ezzel az eszközzel a hatóság olyan szabálysértések esetén, melyeket elzárással is lehet büntetni. A garázdaság ilyen szabálysértés, s ebbe a körbe került most bele az új, a közérdekű üzem megzavarása is.

Közérdekű üzem megzavarása

A közérdekű üzem megzavarása egy új szabálysértés, eddig ilyen nem volt ebben a törvényben. Közművek, közösségi közlekedés, hírközlő hálózat, postai logisztikai üzemek és hadiüzemek működésének megzavarása tartozik ide. A hírközlő hálózat működésének megzavarását jelenti például az is, ha egy túlméretes szerelvény letépi a telefon-, tévé- vagy internetkábelt, kidönt egy oszlopot, vagy balesetben letarol egy átjátszóállomást. A közösségi közlekedési üzem megzavarására pedig valóban a legjobb példa a villamos elé beparkoló autós, aki eddig semmilyen módon nem volt büntethető. Most tehát ez szabálysértésnek minősül, méghozzá olyannak, amire elzárást is kiszabhat a bíró (elzárást csak bíróság szabhat ki). Nem valószínű, hogy tilos parkolásért 60 napra rács mögé ültetik a gondatlan sofőrt, de könnyen elképzelhető, hogy elrettentő célzattal néhány rendszeresen gondatlanul parkoló autós eltölt majd néhány rács mögötti éjszakát.

Forrás: 2015. évi CCII. törvény a szabálysértési törvény módosításáról